Technológia

Sokáig uralkodott az a nézet, miszerint a színtévesztés azért alakul ki, mert a három színérzékelő csap (a vörös, a zöld és a kék receptor) egyikének érzékenysége csökkent. Dr. habil Ábrahám György és munkatársai kutatásinak köszönhetően mára már ismeretes a színtévesztés valódi oka - az adott receptor kissé más színre érzékeny, mint normális megfelelője – és a színtévesztés neurális korrekciója, amely lehetővé teszi a színtévesztés közel 100%-os korrekcióját. A színjelek feldolgozásának két szintje van: a retinális és neurális szintek. A neurális magasabb szintű, hiszen az agyi feldolgozáshoz kapcsolódik – emiatt az eljárásunk hatékonyabb és jobb a kompetitor termékeknél.

Hogyan korrigálható a színtévesztés?

Mivel más színre érzékeny a hibás receptor, olyan színszűrőt kell alkalmazni, ami eltolja a receptor érzékenységét a helyes irányba. Közben nem avatkoznak be a szervezetbe, ugyanis felismerték, hogy a szembe érkező fény spektrumát lehet úgy torzítani (szűrőzni), hogy az hatásában egyenértékű a receptor érzékenységének kívánatos eltolásával.

Van még egy fontos pillére a korrekciós eljárásnak: a színszűrő hullámhosszról hullámhosszra különböző mértékben elvesz a fényből, így mellékhatásként romlania kellene az egyes receptorok közötti érzékenységaránynak. Szerencsére a negatív mellékhatás nem tud érvényesülni, ugyanis az emberi szem színi adaptációval képes ezt kompenzálni. A színi adaptáció hétköznapi jelenségével mindannyian találkozhatunk: például amikor nappali fényből bemegyünk egy izzólámpával világított helyiségbe, akkor sárgásnak kellene látnunk a fehér felületeket, ám a színi adaptációnak köszönhetően fehér színt érzékelünk. Az emberi szem automatizmusát a videokamerában a „white-balance” állításával oldják meg.

Az adaptáció a korrekciós szemüveg felvétele után néhány perc alatt nagyrészt létrejön, teljessé válásához mintegy fél óra szükséges. Az automatizmus időigénye függ a látott fény erősségétől, és gyorsítható ismert fehér tárgyakra nézéssel.

A korrekció elve tehát két lépésből áll: egyrészt színszűrővel visszatolják a rossz receptor érzékenységi maximumát a helyére, másrészt a színi adaptációval helyreállítják a receptorok közötti arányokat.

A DaltoNon™ szűrők kifejlesztése

A színtévesztést korrigáló elv egyértelmű, ám a gyakorlat bonyolultabb, hiszen nemcsak egyetlen receptorunk van. A hibás receptort éppen ezért úgy kell visszatolni, hogy közben a másik két receptor érintetlen maradjon. Ez pedig összetett feladat, ugyanis a zöld és a vörös receptorok maximum hullámhosszát tekintve közel vannak egymáshoz, sőt meglehetősen széles hullámhossz-tartományban át is fedik egymást. Precíz mérnöki optimalizálásra volt szükség ahhoz, hogy a szomszédos receptor megsértése nélkül tudják korrigálni a hibásat. Nem véletlenül tartott a kutatás-fejlesztési tevékenység hosszú éveken át.

A fent leírtakon túlmenően a DaltoNon™ szemüveglencsék az emberi színlátás neurális hálózatában, az agy látókérgében lévő neuronok jeleinek szintjén, az opponens színcsatorna jelek alakjának módosításával érik el, hogy közel 100%-os eredményességgel korrigálják a színtévesztést – még a legsúlyosabb esetekben is. Ezzel az eljárással a DaltoNon™ szemüveglencsék a színtévesztés egyedülálló korrekcióját biztosítják.

A mára kifejlesztett DaltoNon™ szűrők 8 féle típusban kaphatók, s kiválasztásukat diagnózis határozza meg. Ezek a szűrők gőzölt szemüveglencsék, vékonyréteg-technológiával készülnek, és emiatt megjelenésük kissé csillogó hatású. A színszűrők ugyanis a spektrumnak bizonyos részét kevésbé eresztik át, tehát visszaverik. A szemüveg típusától függően 25-39 réteget használnak fel, így lehet biztosítani, hogy ne csak közelítsék, hanem pontosan megvalósítsák az elméletileg kiszámolt színkorrekciós görbéket.

A piacon kapható, színtévesztést korrigáló termékek más technológiával készülnek, de nem érik el DaltoNon™ szemüveglencsék által megvalósított korrekciós szintet. Ráadásul minden színtévesztő számára egyedi diagnózis alapján kerül kiválasztásra a megfelelő termék, a rendelkezésre álló 8 féle típusból.

Bővebben a színtévesztés javításáról

A precíziós vákuumos vékonyréteg technológia fejlődésének köszönhetően mostanra sikerült a termékünket tökéletesíteni.

Vákuumos vékonyréteg technológia a legpontosabb lehetőség az általunk számított szűrők előállítására, pontosabb, mint a festési technológiák, ahol kötve vagyunk a meglévő festékek karakterisztikáihoz.

25-39 réteget használunk fel a lencse típusától függően.