Cégünk

Az Optalk Kft. által forgalmazott DaltoNon™ szemüvegek egy évtizedekig folyó kutatómunkának az eredményei, mely során a színtévesztés neurológiai alapjai, diagnosztikai eljárásai, a korrekció elve és technikai megvalósítása kerültek kialakításra.

Sokáig az volt az uralkodó nézet – még orvosegyetemi könyvekben is – hogy a színtévesztés oka a három színtévesztő csap (a vörös, a zöld és a kék receptor) valamelyike érzékenységének a lecsökkenése. Dr. habil Ábrahám György, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora és a Budapesti Műszaki Egyetem professzora által vezetett kutatócsoportnak (amelynek a kezdetektől tagja dr. habil Wenczel Klára egyetemi magántanár is) köszönhetően mára már ismerjük a színtévesztés valódi okát. A színtévesztés oka nem valamelyik receptor érzékenység-csökkenése, hanem az, hogy kissé más színre érzékeny az adott receptor, mint a normális megfelelője (eltolódás elmélet). Például a vörös receptor ahelyett, hogy a piros színre lenne érzékeny, a narancssárga fényre mutat maximális ingerületet. Az eltolódás elméleten alapuló korrekciós elméleteket tekintve övéké volt az első tudományosan megalapozott szabadalom (1993).

A színtévesztés valódi okának feltárásával lehetőség nyílt a színtévesztés neurális korrekciójának kidolgozására (2001-es szabadalom). A neurális korrekció egy egyedülálló eljárás, mivel nem a retina szintjén lévő receptorok érzékenységi görbéinek a visszatolásán alapul, hanem az opponens csatornajelek korrigálásán, amelyek a retinából érkeznek az agy cortexébe. Ez azért fontos, mert a szín fogalomalkotás és a neurális korrekció is az agyban történik, és nem a retinán, ezért jobb hatékonyságot lehet elérni a neurális korrekcióval. A neurális korrekción alapuló számításokkal készített színszűrőkkel jobb (csaknem 100 %-os) eredményeket értek el a megfelelő színtévesztőkön. Ezek a szűrők gőzölt szemüveglencsék, amelyek vékonyréteg technológiával készülnek.

A sikerhez az emberi színlátó mechanizmus egészének kellő ismerete volt szükséges, amihez még az optikai technológiákban való jártasság is szerencsésen hozzájárult. Nem elég ismerni a színtévesztés jelenségének az elsődleges okát – a receptorok spektrális karakterisztikáinak hullámhossz menti eltolódását, - a jó hatásfokú korrekcióhoz ez kevés. A DaltoNon™ eljárása az agyi idegi jelek ismeretében számítja ki a szükséges korrekciós szűrők transzmissziós függvényét, és miután az agyi jelek közelebb vannak a színfelismerés idegközpontjához, jobb eredményt adnak.

A színszűrű lencsék fejlesztése 2012-ben fejeződött be, de továbbfejlesztésük a mindenkori tudományos eredmények hasznosításával folytatódik. A technológiai váltást követően 2013-ban a fejlesztés sikerességének és egyedülállóságának köszönhetően befektetők szálltak be a cégbe az új korrekciós lencsék forgalmazásának elősegítésére.

A DaltoNon™ termékek hatékonyságát számos teszt és tudományos publikáció támasztja alá, a színtévesztést korrigáló szemüvegek gyártását és forgalmazását nemzetközi szabadalmak védik Európában, az USA-ban, Japánban, Kínában és Hongkongban is.

Dr. habil Ábrahám György

Tisztelt Olvasó!

20 éves kutatómunka eredményeit építettük be a DaltoNon™ márkájú színtévesztést korrigáló lencsék gyártásába. Most azzal a tudattal viselhetik a színtévesztők e lencséket, hogy a világon a legigényesebb, tudományosan megalapozott elméleten alapuló korrigálást biztosító innovációs termék van a birtokukban.

Mint tudják, a színtévesztés nagyon elterjedt (8%) fogyatékosság a férfi lakosság körében, ugyanakkor számos (kb. 100) tevékenység, foglalkozás folytatását nehezíti. Éppen ezért néhány cég már próbálkozik a korrigálással, sajnos viszont csak nagyon kis eredményességgel.

Állíthatom, én valóban tudom, miért olyan nehéz a színlátás javítása terén igazán jó eredményeket elérni. Ez olyan, mint az angol nyelv tanulása: egy darabig könnyen el lehet jutni, de aztán egyre nehezebb. A színtévesztőknek is kínálnak különféle eszközöket, amelyekkel javul ugyan az Ishihara ábrák olvasása, de nem eléggé. Vagy mindig marad néhány ábra, amit nem tudnak elolvasni, vagy pedig kapnak egy olyan erős szűrőt, hogy felismerhetők lesznek ugyan az ábrák, de a színek identifikációja elromlik. Ebben a szakmában a tudományos alaposság kulcskérdés – nagyon pontosan kell ismerni a színérzékelés egész folyamatát a retinától az agyban létrejövő neurális folyamatokig.

Úgy tapasztaltam, hogy a legkisebb hiba elkövetése a korrekciós lencsék szűrőgörbéjének alakjában már színlátási hibaként jelentkezik. Tehát egyszerre kell tudni az elméletet és pontosan gyártani a kívánt szűrőgörbéket. A DaltoNon™ lencséknél mindehhez még szigorú minőségbiztosítás is tartozik – és így érjük el, hogy ezek a világon a vezető színtévesztést korrigáló lencsék.

Ismerkedjenek meg a részletekkel és használják bizalommal e high-tech terméket színlátásuk javítására!

Prof. dr. habil Ábrahám György DSc.

Dr. habil Ábrahám György, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora több mint 20 éve végez kutatásokat a színtévesztés optikai korrekciójáról. Munkatársaival feltárta a színtévesztés valódi okát: a színtévesztés oka nem valamelyik receptor érzékenység-csökkenése (mint ahogy azt sokáig gondolták tudományos körökben), hanem az, hogy kissé más színre érzékeny az adott receptor, mint a normális megfelelője. Kutatásainak eredménye az az egyedülálló magyar találmány, amely lehetővé tette a színtévesztés szemüveggel történő legoptimálisabb korrigálását.

Tudományos közéleti tevékenysége során több elismerést szerzett. Többek között az International Society for Color Vision (ICVS) tagja, a Szín és Fény nemzetközi alapítvány kurátora, az MTA Fény és Színtani munkabizottságának vezetőségi tagja, továbbá a Magyar Szabványügyi Testület Optikai Műszaki Bizottságának elnöke. Kutatási tevékenységét és eredményeit több díjjal méltatták (Petzval-díj – 1996, GENIUS Nagydíj – 1996, Muttnyánszky díj 2014).

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszéke biztosította számára a színtévesztéssel kapcsolatos kutatásinak a hátterét, amelynek jelenleg is professzora.

Online elérhető szakmai életrajz

Publikációs jegyzék

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszéke

Dr. habil Ábrahám György

Dr. habil Ábrahám György